Zaskakujące rzeczy, które nie są wegańskie

Wybór diety wegańskiej oznacza, że ​​musisz być bardzo ostrożny, gdy jesteś w sklepie spożywczym lub restauracji. To jedna rzecz, gdy kupujesz pełnowartościową żywność, taką jak owoce, warzywa i zboża luzem. Możesz być pewien, na przykład, że sucha fasola dostaje zielone światło, a suszony ryż jest bezpiecznym zakładem. Ale jeśli chodzi o żywność przetworzoną, paczkowaną lub gotową, spójrzmy prawdzie w oczy — będziesz czytać etykiety za każdym razem, gdy idziesz na zakupy. Dzieje się tak, ponieważ wszystko, od żelatyny, przez kazeinę, po smalec, można znaleźć w produktach, które na pierwszy rzut oka wydają się przyjazne weganom. Oto lista zaskakujących rzeczy, które w rzeczywistości nie są wegańskie.






Zupa warzywna

Zupa jarzynowa jest podstawą wegańskiej kuchni w wielu domach. To świetny sposób na wykorzystanie resztek produktów z targu, a także prosty sposób na ciepły, satysfakcjonujący posiłek na stole. I jest łatwy do zrobienia — posiekaj warzywa, dodaj do wywaru, dopraw, gotuj na wolnym ogniu i voila: obiad.



To dobrze i dobrze, o ile robisz to w domu. Jednak robi się trudniej, jeśli kupujesz zupę w puszkach ze sklepu spożywczego, ponieważ niektóre marki dodają do bazy zupy niewegańskie składniki, takie jak wywar wołowy lub drobiowy. Na przykład, Campbell's Staroświecki Warzywa zupa robiona jest na bulionie wołowym, który zdecydowanie nie jest wegański. I nie możesz im zaufać Warzywa wegetariańskie zupa albo dlatego, że makaron w niej zawiera białka jaj. To samo dotyczy Progresso Klasyczny minestrone zupa, w której jest też mleko. Można więc śmiało powiedzieć, że większość zwykłych, kupowanych w sklepie zup nie jest dobrą opcją dla wegan — trzymaj się takich marek jak Amy lub zrób to sam.








Gorzałka

Piwo, w całej swej chmielowej świetności, to piękna rzecz. Jest zimno, pieni się i przyprawia cię o dreszcze. Ale co zaskakujące, istnieje wiele piw, które nie są wegańskie. W niektórych przypadkach jest to oczywiste — w stoutach mlecznych będzie mleko, a piwa uwarzone z miodem będą miały, no cóż, miód. Ale w innych przypadkach nie jest łatwo powiedzieć. I to samo dotyczy wino , które lubią piwo , może zaskakująco zawierać żelatynę, białka zwierzęce, białka rybne, mleko lub jajko. Wynika to z procesu fermentacji, który może wykorzystać niektóre z tych składników.

Na szczęście większość mocny alkohol jest wegańskie, chyba że zmiesza się go z niewegańskimi składnikami, takimi jak śmietana, aby zrobić likier. A jeśli nie jesteś pewien? Zawsze możesz sprawdzić Barnivore , który ma w swojej bazie ponad 30 000 piw, win i likierów. Do góry!



Altoidy

Obrazy Getty

Altoidy istnieją od 1780 roku, a to od dawna jak na miętę! I chociaż pierwotnie były sprzedawane jako smoczki żołądkowe, dziś są sprzedawane jako odświeżacze oddechu i są dostępne w kilku smakach.

Na pierwszy rzut oka wydaje się oczywiste, że będą wegańskie. Jednak po bliższym przyjrzeniu się Altoids zawierają żelatynę, która jest pochodzenia zwierzęcego; powstaje przez gotowanie kości zwierząt, więzadeł i skóry w wodzie i pozyskiwanie ich z tej substancji. Więc zdecydowanie powinieneś unikać Altoidów, jeśli jesteś weganinem, a można by argumentować również wegetarianinem.



Istnieją przyjazne weganom substytuty żelatyny, więc może Altoids pewnego dnia zmieni swój przepis, aby zaspokoić potrzeby swoich wegańskich klientów.

jestem serem

Soja jest podstawą diety wegańskiej. Oprócz tego, że jest bogaty w białko, jest bardzo wszechstronny i wysysa smak jak gąbka. Właśnie dlatego można znaleźć wiele produktów sojowych, takich jak mleko sojowe, kiełbasa sojowa, kurczak sojowy itp. I oczywiście jest ser sojowy dla osób, które unikają laktozy lub są na diecie wegańskiej.

najlepsza kanapka rybna typu fast food?

Ale pomimo tego brzmienia, nie wszystkie sery sojowe są wegańskie — w rzeczywistości jest ich kilka marki które, chociaż przyjazne dla wegetarian, zawierają kazeina . Kazeina to białko występujące w mleku ssaków, co z definicji oznacza, że ​​nie jest wegańskie. Więc jeśli nie stwierdza się wyraźnie, że jest wegańskie, możesz założyć, że tak nie jest.

Wegetariańskie burgery

Obrazy Getty

Niewiele rzeczy jest bardziej amerykańskich niż burger, więc naturalnie istnieje mnóstwo opcji dla wszystkich smakoszy: wołowina, bizon, kurczak, portobello i wszechobecny „wegeński” burger. Te hamburgery składają się ze wszystkiego od jestem do ciecierzyca do glutenu wraz z różnymi warzywami i smakami. I często burger wegetariański może być równie aromatyczny i satysfakcjonujący, co mięsny kontrapunkt.

Ale znowu, jak w przypadku każdego gotowego, paczkowanego jedzenia, diabeł tkwi w szczegółach. Zdecydowana większość wegetariańskich burgerów zawiera wszelkiego rodzaju niewegańskie składniki, takie jak jajka i mleko, więc nie można zakładać, że można na nich liczyć jako weganinami. O ile nie są sprzedawane specjalnie weganom, można śmiało powiedzieć, że nie ma ich w wegańskiej części menu. Jak zwykle dokładnie sprawdź etykietę.

Margaryna

Obrazy Getty

Margaryna istnieje dłużej, niż mogłoby się wydawać. Według udokumentowanej historii, to najpierw pokazał się w laboratorium we Francji w 1813 roku — ponad 200 lat temu. Od tego czasu margaryna cieszy się bogatą historią, zarówno w Ameryce, jak i za granicą. Jest to również szczególnie pomocne weganom, którzy szukając alternatywy dla masła (wytwarzanego z mleka krowiego) zaniepokoili się. Nadaje się do pieczenia, smarowania tostami i jako baza do smażenia.

Ale wraz z rozprzestrzenianiem się margaryny nastąpił z kolei wzrost ilości składników, które są do niej wrzucane, co czyni ją polem minowym dla wegańskich koneserów. Na przykład, trochę margaryn są mieszane z jogurtem w celu uzyskania niskotłuszczowej i niskokalorycznej pasty do smarowania. Inni mają serwatkę lub mleko lub tzw naturalne składniki które nie są wegańskie.

Fasola smażona

Gdzie byliby weganie bez fasoli? Te wszechstronne rośliny strączkowe są jednymi z najbardziej pożywny żywność tam, wypełniona białkiem, błonnikiem, żelazem, potasem i innymi. Mają też niską zawartość tłuszczu i nie zawierają cholesterolu. Dodatkowo są tanie i powszechnie dostępne. Nic więc dziwnego, że są podstawowym pożywieniem zarówno dla wegan, jak i wegetarian.

Ale jeśli chodzi o smażona fasola — fasola gotowana w wodzie, a następnie tłuczona i smażona z dodatkiem tłuszczu — nie ma gwarancji, że jest wegańska. Dzieje się tak, ponieważ wiele przepisów, zwłaszcza bardziej tradycyjnych, wymaga dodatku smalcu. Oczywiście zamiast tłuszczu zwierzęcego można użyć oleju, ale wiele restauracji decyduje się na smalec. Więc na pewno będziesz chciał najpierw zapytać.

Gumowate cukierki

Obrazy Getty

Niewiele rzeczy wywołuje nostalgię z dzieciństwa bardziej niż żelkowe cukierki, zwłaszcza żelki . Te słodkie przysmaki to jeden z prezentów Niemiec dla świata, łączący smaki owocowe z satysfakcjonującą, gumowatą konsystencją. Ale to właśnie ta konsystencja sprawia, że ​​te antropomorficzne gryzaki są nie do przyjęcia dla wegan — zawierają żelatynę. To sprawia, że ​​te niedźwiedzie są trochę złowrogie, biorąc pod uwagę, że są dosłownie zrobione z ugotowanych kości i skóry.

Na szczęście nastąpiła popularność wegańskich cukierków żelowych, więc możesz łatwo dostać swoją poprawkę. Musi tylko śmiało stwierdzić na opakowaniu, że jest zdecydowanie wegańskie.

Przyprawy

Przyprawy mogą być trudne w nawigacji dla wegan, biorąc pod uwagę, jak wiele potencjalnych dodatków może sprawić, że sos będzie dla nich niejadalny. I chociaż ketchup i musztarda są domyślnie wegańskie, musisz uważnie przeczytać etykietę (jak zwykle) lub poprosić szefa kuchni o listę składników. Na przykład Guacamole powinno być wegańskie, ale niektórzy dodają do niego majonez lub śmietanę. Pesto zwykle zawiera parmezan lub ser Pecorino, więc zamiast tego wybierz chimichurri. Do sosów do sałatek można dodać śmietanę lub jajka, więc olej i ocet balsamiczny są bezpieczniejszym wyborem. Co zaskakujące, sos BBQ czasami zawiera mleko lub anchois, więc weganie powinni tego również unikać, chyba że jest jasne, że nie zawiera składników niewegańskich.